Etikk ved agility dømming – FCI Agility Komité retningslinjer for agility dommere

Et «delikat» tema – et tema de fleste unngår å uttale seg offentlig om, er hvorvidt dommere dømmer korrekt eller ikke i agility konkurranser. Noen ganger hvisker man seg imellom om det oppdages feil. Det hviskes også om dommeres plasseringer på banen, og lurer på hvordan dommeren kan ha sett feil fra sitt «ståsted». HVORFOR er det slik? MÅ det være slik? (Hvorfor kan man ikke snakke åpent om slikt?)

Når dette leses: IKKE GLEM at i de ALLER FLESTE TILFELLER får dommerne, med rette, skryt både for sin dømming og sine baner! (også fra meg)
Det vi snakker om her, er ytterst få unntak. Unntak som vel kan passe inn under utsagnet om at «det er menneskelig og gjøre feil»!

FCI Agility Komité – Retningslinjer for agility dommere

1) Når man dømmer, skal dommeren være streng, men rettferdig og alltid høflig
2) Dommeren skal være kompetent, opptre upartisk og uten dramatiske fakter.
3) Dommeren skal ikke prøve å se en feil i alle detaljer.
4) I TVILSTILFELLER skal TVILEN KOMME HUNDEN og FØREREN TIL GODE!
5) En agility dommer skal være KONSEKVENT, og DØMME ALLE DELTAKERE PÅ SAMME MÅTE.
6) Dommeren skal alltid være KONSENTRERT og gjøre sine beslutninger uten å tvile. Hun/han står alltid ved sine avgjørelser.
7) Dommeren forholder seg kun til reglene og retningslinjene.
8) En agility dommer skal ikke gå inn i en diskusjon med en deltaker i ringen. Om nødvendig, kan hun/han fortelle føreren, eller vise, hvorfor vedkommende ble disket.

Visstnok sliter man med å få noen til å dømme i agility konkurranser. Angivelig, blant annet, fordi dommere får mye «pepper» fra enkelte deltakere.
Men dersom slikt skjer, har jeg fått inntrykk av (en følelse av + diverse små advarsler om) at de få som på noen måte våger si fra dersom de mener det er blitt gjort feil, blir satt «merkelapp» på, og KAN ved senere anledninger RISIKERE at agility dommere (generelt) ikke vil forholde seg til de etiske regler overfor disse. Eller, i verste fall, at NKK går inn og suspenderer vedkommende.

Man sier at også dommere er mennesker, og at det er menneskelig og gjøre feil. Man må bare akseptere enhver dom. Glemmer man da at også de som eventuelt sier fra om antatt feildømming også er mennesker?
JEG dømmer ikke agility dommere fordi, eller dersom, de gjør noe feil, og forventer å bli behandlet på samme måte. Men, å påpeke, eller stille spørsmål, må da være lov!

Etikk kan være så mangt, og tolkes gjerne helt forskjellig!

Selv om man ser feiler i etterkant, (på f. eks. video) bør man kunne spørre. Dette slik at man kanskje kan utelukke noe på sin egen selvkritikk i analyser. Selvkritikk er det massevis av i mine analyser! Ingen er så hard mot meg – som jeg selv er!

Man ANTAR at enhver som tar opp dette temaet er ute etter å sverte dommere – er dårlige taper – er sytete.
Slutt å være så pysete selv – slutt å gjemme dere – stå frem med deres meninger!
Uærlighet og feighet er ikke akkurat min «greie».

Jeg får «så hatten passer» av og til, og noen få ganger er det fortjent. De gangene jeg oppdager at jeg har gjort feil, ber jeg om forlatelse, og forsøker å gå videre med mitt liv. Dette er ikke godt nok for enkelte. Jeg føler at jeg blir satt «merkelapp» på, og at det blir gjort forsøk på å «fryse» meg ut. Men, slikt er jeg vant til fra jeg var liten gutt. Jeg har (og har alltid hatt) EGNE meninger – jeg MÅ ikke «dilte» etter en antatt «leder sau».
Jeg forholder meg, så godt jeg kan, til de satte regler for å kunne delta, og jeg anser meg selv for å være både ærlig, høflig, og hjelpsom overfor mine klubbkamerater. (også overfor dommere og konkurrenter) Og, jeg stiller alltid opp overfor klubben min.

Enhver som driver idrett av noe slag, bør vel kunne stille spørsmålstegn omkring de konkurranser de deltar i.
I de aller fleste tilfeller dreier slike spørsmål seg om hva en selv har gjort feil dersom man ikke lykkes, men av og til «kikker man litt til siden» for å sjekke om feil kan være gjort der. (på siden)

Hvordan kan en ellers kunne rette opp feiler, og bli bedre – før neste konkurranse? Analyser kan være så mangt, og også agility dømming må tas i betraktning ved analyser.

Jeg har forstått det slik at dommere sliter med å dømme løpende felt

«Fordi det er så nytt», blir det sagt. Men, er nå dette så nytt?

Silvia Trkman var vel den første som startet med løpende felt. Hun oppfant Running Contacts (RC) i år 2002, og allerede i år 2003 vant hun i VM ved å bruke metoden løpende felt. (med 6 sek.) (Hennes egne ord)

(Rover ble født 10 år etter at løpende felt ble oppfunnet, og han startet å konkurrere 12 år etter at Silvia Trkman vant i VM med bruk av metoden sin, og Ikaros ett år etter det igjen)

2002 – 2003 – 2012 – 2014 – 2016 (HEI: 14 år er gått siden oppfinnelsen av løpende felt – ordet «nytt» har dermed fått en ny betydning for meg) (relativitet)

Flere og flere startet å bruke metoden, uansett størrelse på hunden, og er nå både velkjent og anerkjent.
Så, igjen: kan man (dommere) fortsatt si at dette er vanskelig å dømme FORDI det er NYTT?

Neste utsagn: «Det kan være spesielt vanskelig og dømme Rover, for det er mye pels der som lager situasjonen enda verre.»

Ja, kanskje det er vanskelig, men det finnes tilfeller hvor Rover kanskje, eller kanskje ikke, har vært på feltet med en pote, en klo, eller noen pelsstrå. I slike tilfeller skal agility dommere, ut fra de etiske agility regler utgitt fra FCI Agility Komité, IKKE dømme feltfeil!

Dømmes det likevel feltfeil i slike tvilstilfeller, følger jo ikke dommeren de ETISKE regler de er pålagt å følge!

Uansett, mitt fremtids-mål er at dommere overhode IKKE skal behøve å være i tvil! 😉

FCI = Fédération Cynologique Internationale = World Canine Organization = topporgan for blant annet NKK (Norsk Kennel Klub)

Etikk ved Agility Dømming

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s